Αγώνας ποδοσφαίρου

Στις 27 Μαρτίου 2024 το σχολείο μας έδωσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Νίκης Βόλου με αντίπαλο το  7ο Γυμνάσιο Βόλου. Οι μαθητές του γυμνασίου γνωρίστηκαν με τους μαθητές του Ιδρύματος Αγωγής και σε ένα πολύ φιλικό κλίμα διεξήχθη ο αγώνας που έληξε με νικητή το Ίδρυμα Αγωγής.

Συνεργασία των Δομών Εκπαίδευσης με το Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο  της ανάπτυξης εκπαιδευτικών δράσεων που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό μαθησιακών και κοινωνικών εμπειριών των μαθητών που φιλοξενούνται στο Ι.Α.Α.Α.Β.,  οι σχολικές μονάδες  (Ειδικό Δ.Σ. & Γυμνασιακό Παράρτημα)  υλοποιούν πρόγραμμα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα φοιτητές/τριες από  το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών επισκέπτονται τους χώρους του Ιδρύματος και με τους μαθητές μας σε εβδομαδιαία βάση αναπτύσσουν μια δημιουργική αλληλεπίδραση που έχει στόχο  την επαφή, τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την  συν-δημιουργία των ώστε να επιτευχθεί  η ενδυνάμωση των ταυτοτήτων τους και την ενίσχυση της συμπερίληψης. Η παιδαγωγική προσέγγιση που πλαισιώνει  τις εκπαιδευτικές αυτές δράσεις αντλεί θεματολογία και τεχνικές  από το πεδίο της διαγλωσσικής παιδαγωγικής,  των θεατροπαιδαγωγικών τεχνικών και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Η επιστημονική ομάδα του Π.Θ.  αποτελείται από τους Κώστα Μάγο, Μάγδα Βίτσου, Αναστασία Γκαϊνταρτζή και Σωτηρία Καλμπένη οι οποίοι βρίσκονται σε συνεργασία με τη Δ/ντρια και τους εκπαιδευτικούς των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης του Ι.Α.Α.Α.Β.

Σχολικός κήπος

Στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & του Γυμνασιακού Παρατήματος  με  την εποπτεία των εκπαιδευτικών δημιούργησαν έναν μικρό λαχανόκηπο.

Στόχος ήταν ήταν  η βιωματική διδασκαλία, η οποία ενθαρρύνει το μαθητή να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, τον προτρέπει να ερευνά, να ανακαλύπτει και να ενεργοποιεί τη φαντασία του και τη δημιουργικότητα του και του προτείνει την αναζήτηση ή τη δημιουργία νοήματος αντί της απομνημόνευσης πληροφοριών.

Η δημιουργία και ιδιαίτερα η συντήρηση ενός κήπου στο χώρο του σχολείου, θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία, γιατί:

  • παρέχει αισθητική απόλαυση,
  • δίνει τη δυνατότητα για φυσική δραστηριότητα,
  • συμβάλλει στην καλή υγεία,
  • δίνει τη δυνατότητα για επαφή των παιδιών με τη φύση
  • Καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση.

Πρόληψη και ενημέρωση

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Στο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 επίσκεψη από τις δύο μαίες της 5ης Υ.Π.Ε του Κέντρου Υγείας Βόλου, με σκοπό να ενημερωθούν οι μαθητές για θέματα που αφορούν την υγεία, όπως:

  1. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  2. Εμβολιασμός H.P.V.
  3. Αντισύλληψη

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά μ’ αυτά τα θέματα, διατύπωσαν ερωτήματα και  μοιράστηκαν τις ανησυχίες  και τις σκέψεις τους.

“Tην ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια”

ο μικρός πρίγκηπας

Με αφορμή αυτή τη φράση συζητήσαμε με τους μαθητές του σχολείου μας για τον μικρό πρίγκηπα που ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Έχοντας αυτές τις σκέψεις στο νου, επισκεφθήκαμε στις 12/3/24 το θέατρο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας και παρακολουθήσαμε το θεατρικό έργο “Ο μικρός πρίγκηπας” του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ. Οι μαθητές απόλαυσαν την παράσταση και στη συνέχεια μοιραστήκαμε σκέψεις και προβληματισμούς.

Δυστύχημα στα Τέμπη

28  Φεβρουαρίου 2024 .Ένας  χρόνος μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν επιβατικό τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία.

Στο σχολείο μας με ένα power point  παρουσιάσαμε στους μαθητές μας όσα συνέβησαν , ρωτήσαμε τι συναισθήματα τους προκαλούνται, μοιραστήκαμε τα δικά μας συναισθήματα και εκφράσαμε προβληματισμούς. Ακολούθησε συζήτηση για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Ο κ. Μεργιαλής Νικόλαος από την εμπειρία του ως πρώην εργαζόμενος στον Ο.Σ.Ε βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν  τις συνθήκες  του πιο θανατηφόρου  σιδηροδρομικού  δυστυχήματος  στην ιστορία της χώρας μας, με θύματα, κυρίως νέα  παιδιά..

Τέλος οι μαθητές μας θέλησαν  να εκφράσουν  με σχέδια και χρώματα τα συναισθήματά τους συνθέτοντας ένα συλλογικό  εικαστικό έργο και με αυτό τον τρόπο να πουν το δικό τους αντίο  στις ψυχές που χάθηκαν και να ευχηθούν :

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!

Ατυχήματα και πρώτες βοήθειες στην αυλή του σχολείου

πρώτες βοήθειες στην αυλή του σχολείου

Την 1η Φεβρουαρίου 2024, στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, συναντήθηκε ο σύλλογος διδασκόντων για επιμόρφωση από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Κώστα Δεληογλάνη, για τις πρώτες βοήθειες σε τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στο χώρο του σχολείου.  Παρουσιάστηκε οπτικό-ακουστικό υλικό και υπήρξε καθολική συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους και λύθηκαν διάφορες απορίες που εκφράστηκαν από τους συναδέλφους.

Επίσης παρουσιάστηκε και η μέθοδος ΚΑΡΠΑ (καρδιο-αναπνευστικής ανάνηψης) και ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ.

Ενημέρωση από το Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Συνήγορος του παιδιού

 

Την Πέμπτη 11/1/2024 στον χώρο του 7ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου -Ειδικό Δ.Σ και Γυμνασιακό Παράρτημα- με μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής “Συνήγορος του Πολίτη”.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και συζήτησαν για θέματα που αφορούν στα Δικαιώματα των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με την κ. Θ. Κουφονικολάου (Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και της νομικούς του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Αλ. Μοσχοπούλου και κ. Όλγα Λυσανδροπούλου.

Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι άξονες που διέπουν την εκπαίδευση των ανηλίκων σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του πλαισίου στο οποίο οι μαθητές διαβιούν.

17 Νοέμβρη- Μια ημερομηνία 50 χρόνια πριν….

17 Νοέμβρη

1973-2023

Όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα ξεχάσουμε τους αγώνες και τις θυσίες που έκαναν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εναντίον της Χούντας. Το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει επίκαιρο να μας θυμίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο σχολείο μας μιλήσαμε για τα γεγονότα, παρακολουθήσαμε το χρονικό μέσα από power point, ακούσαμε τραγούδια, μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα και κλείσαμε φτιάχνοντας ένα κολλάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και γράφοντας σ΄αυτό συνθήματα για τα οποία οφείλουμε να δίνουμε μάχες, αφού όλα με αγώνα μπορούμε να τα κατακτήσουμε!!!