Δείτε τον ουρανό

Του Αργύρη Μπίρη

Σε μία ακόμη συζήτηση με τους μαθητές μας για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα (κλέβω από τον περίφημο Douglas Adams), διαπίστωσα ότι το σύστημά μας τους φαντάζει γεωκεντρικό, ενώ βέβαια δεν έχουν γνώση για το πώς μοιάζει αυτό, ο γαλαξίας μας, ο ουρανός γενικά, όπως άλλωστε φανταζόμουν. Τι είναι αυτά τα άστρα που βλέπουν, οι πλανήτες, τι είναι οι κομήτες κοκ.

Και βαλθήκαμε να χρησιμοποιούμε οπτικοποιημένη πληροφορία με animation, μοντέλα κοκ. Ιδού τι σας προτείνω:

  1. Stellarium. Ωραία εφαρμογή, ένα αστεροσκοπείο στον υπολογιστή σας. Το Stellarium είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού για τον υπολογιστή σας. Εμφανίζει έναν ρεαλιστικό ουρανό σε 3D όπως ακριβώς θα τον βλέπατε με γυμνά μάτια, κιάλια ή τηλεσκόπιο.
  2. Solar system scope. Μία απεικόνιση του ηλιακού συστήματος αλλά και του ουρανού. Παίξτε με ταχύτητες γρήγορα μπρος και πίσω για να καταλάβουν τα παιδιά την κίνηση των πλανητών και των δορυφόρων.
  3. SkyView free. Μία εφαρμογή για ταμπλέτες και κινητά που παραθέτει χάρτη του ουρανού πάνω από εικόνα που λαμβάνει η συσκευή με την κάμερα (augmented reality). Ωραίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βράδυ για εντοπισμό αντικειμένων, ακόμη και δορυφόρων και του ISS (International Space Station).

Δείτε τα, προβάλλετε κατά προτίμηση σε προβολέα τις εικόνες, συζητήστε με όλη την τάξη. Ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν αντιληπτά. Bonus, μια και το αναφέραμε, και αυτό το εργαλείο: The scale of things, η κλίμακα των πραγμάτων. Με το slider παίξτε για να δείτε από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, με τη χρήση γνωστών και οικείων αντικειμένων ως ακόμη εξωτικών και εντελώς παράξενων. Καλό και για μεγαλύτερες τάξεις για να μάθουν και κυρίως να αντιληφθούν τα προθέματα μονάδων.

Παιδαγωγικά tips:

  • Να επανέρχεστε σε αυτήν την κουβέντα, είπαμε, είναι σημαντική για την αντίληψη όλου του περιβάλλοντος κόσμου.
  • Να κάνετε ερωτήσεις αλλά και τεστάκια.
  • Να ζητάτε παραδείγματα.
  • Να βάλετε τα παιδιά να αναζητήσουν πληροφορίες αλλά και να φτιάξουν μοντέλα. Τα μοντέλα είναι μία hands on εμπειρία που βοηθά στην απορρόφηση αυτών των δύσκολων λόγω των εκτός ανθρώπινης κλίμακας μεγεθών, πληροφοριών.

Καλές εξερευνήσεις!

About Magic School

Το Μαγικό Σχολείο λειτουργεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, στην πόλη του Βόλου. Είναι ένα ειδικό σχολείο, με ειδικούς δασκάλους, ειδικούς ειδικούς, ειδικούς μαθητές, σε ειδικό χώρο, με ειδικό πρόγραμμα και ειδική μαγεία.
This entry was posted in Επιστήμη, Ιδέες. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση