Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε σαχλαμάρες;

Δείτε εδώ το πολύ ενδιαφέρον βίντεο του προέδρου της λέσχης σκεπτικιστών και διευθυντή του περιοδικού “Σκεπτικιστής” Michael Shermer για το πώς οι άνθρωποι πιστεύουν σε σαχλαμάρες. Γιατί το κάνουμε αυτό;

Ο εγκέφαλός μας ψάχνει πάντα να βρει σχέσεις μεταξύ πραγμάτων. Αν Α τότε Β, για παράδειγμα. Συχνά, αυτό το κάνει με επιτυχία και έτσι, εξελικτικά μιλώντας, είναι μία χρήσιμη λειτουργία. Άλλες φορές πάλι την πατά, αναπτύσσοντας έτσι μεταφυσικές δοξασίες και προληπτική συμπεριφορά. Υπάρχει άραγε μία χρυσή τομή μεταξύ του να αμφισβητούμε τα πάντα αλλά να μην χάφτουμε οτιδήποτε απλώς χάριν της δήθεν αμφισβήτησης της κεκτημένης δια της επιστήμης γνώσης, ειδικά στο πλαίσιο της new age κοσμοθεωρίας; Σαφώς. Και ο δρόμος είναι ο ανιχνευτής σαχλαμάρας, που έχει τρία κύρια σημεία. Ποια; Ε, δείτε το βίντεο λέμε, δεν θα χάσετε!

Εδώ η έκδοση του περιοδικού για μαθητές.

About Magic School

Το Μαγικό Σχολείο λειτουργεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, στην πόλη του Βόλου. Είναι ένα ειδικό σχολείο, με ειδικούς δασκάλους, ειδικούς ειδικούς, ειδικούς μαθητές, σε ειδικό χώρο, με ειδικό πρόγραμμα και ειδική μαγεία.
This entry was posted in Επιστήμη, Ιδέες. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση