Ενημέρωση από το Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Συνήγορος του παιδιού

 

Την Πέμπτη 11/1/2024 στον χώρο του 7ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου -Ειδικό Δ.Σ και Γυμνασιακό Παράρτημα- με μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής “Συνήγορος του Πολίτη”.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και συζήτησαν για θέματα που αφορούν στα Δικαιώματα των παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με την κ. Θ. Κουφονικολάου (Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και της νομικούς του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Αλ. Μοσχοπούλου και κ. Όλγα Λυσανδροπούλου.

Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι άξονες που διέπουν την εκπαίδευση των ανηλίκων σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του πλαισίου στο οποίο οι μαθητές διαβιούν.

17 Νοέμβρη- Μια ημερομηνία 50 χρόνια πριν….

17 Νοέμβρη

1973-2023

Όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα ξεχάσουμε τους αγώνες και τις θυσίες που έκαναν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εναντίον της Χούντας. Το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει επίκαιρο να μας θυμίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο σχολείο μας μιλήσαμε για τα γεγονότα, παρακολουθήσαμε το χρονικό μέσα από power point, ακούσαμε τραγούδια, μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα και κλείσαμε φτιάχνοντας ένα κολλάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και γράφοντας σ΄αυτό συνθήματα για τα οποία οφείλουμε να δίνουμε μάχες, αφού όλα με αγώνα μπορούμε να τα κατακτήσουμε!!!

Επίσκεψη στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Φωτό ιστοσελίδας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου μας να επισκεφτούν την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν αεροπορικά εκθέματα και να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για τη χρήση τους.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στη φωτογραφική έκθεση της μονάδας και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των μαχητικών F-16. Τέλος είδαν το εσωτερικό των πολεμικών αεροσκαφών, τα όργανα στο πιλοτήριο και μίλησαν με τους μηχανικούς.
Έτσι μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος τους και να θαυμάσουν το δύσκολο έργο των πιλότων. Αισθάνθηκαν υπερήφανοι για τους ανθρώπους που με κίνδυνο της ζωής τους υπερασπίζονται την πατρίδα μας.

Εκπαιδευτική Δράση για την 28η Οκτωβρίου

Στις 27/10/2023 επισκεφτήκαμε με τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου το “Μουσείο της πόλης”. Μέχρι το μουσείο φτάσαμε με τα πόδια απολαμβάνοντας τη διαδρομή. Εκεί ο υπεύθυνος του μουσείου μας ξενάγησε στο τριώροφο κτήριο, ξεκινώντας από το ισόγειο. Παρακολουθήσαμε στην οθόνη το “Δέκα μικρές ιστορίες αφηγούνται την ιστορία της πόλης” με  πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η θεματολογία αφορούσε την πόλη του Βόλου την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Στον 1ο όροφο, μέσα από χάρτες, παρακολουθήσαμε την ίδρυση της πόλης πριν από δύο αιώνες περίπου, ενώ στον 2ο και 3ο όροφο απολαύσαμε, με βιωματικό τρόπο (μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και όχι μόνο) τη ζωή και τα τεκτενόμενα άλλων εποχών.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΟΛΟΥ (ΙΑΑΑΒ) – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (ΕΘΝ.Ο.Α)

Φωτό κωπηλασίας

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και των δράσεων που αποσκοπούν στην κοινωνική επανένταξη των μαθητών που φοιτούν στις εκπαιδευτικές δομές του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου (ΙΑΑΑΒ), την Τρίτη 17/10/2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των αθλητών Στέργιου Παπαχρήστου και Δημήτριου Ζωγράφου στους χώρους εκπαίδευσης των μαθητών.

                Στη διάρκειά της  αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και δόθηκε  ευκαιρία στους εφήβους μας να έρθουν σε επαφή  με υγιή αθλητικά πρότυπα και να αντλήσουν παραδείγματα  διαχείρισης πιεστικών και απαιτητικών καταστάσεων με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό.

               Η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα επωφελής για τους μαθητές  και τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη κοινωνική επανένταξη.

                Ως εκ τούτου ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας.

Ενδοσχολική Επιμόρφωση “Φτιάχνοντας τον δικό μας θίασο”

θίασος

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Φτιάχνοντας τον δικό μας θίασο: Από την παραγωγή θεατρικού κειμένου μέχρι την παράσταση”,  με επιμορφώτρια τη διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Συμεωνίδου.

Ενδοσχολική Επιμόρφωση “Το παραμύθι: μια ονειρική διέξοδος από την πραγματικότητα του εγκλεισμού”

Ενδοσχολική επιμόρφωση: Την Τετάρτη 11/1/2023, την Τρίτη 17/1/2023 και την Πέμπτη 19/1/2023, στις 13:15, στο χώρο του σχολείου μας και στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, θα πραγματοποιηθούν τρεις μονόωρες (μία ώρα με την εισήγηση και δύο βιωματικές) συναντήσεις-επιμορφώσεις με θέμα: ” Το παραμύθι: μία ονειρική διέξοδος από την πραγματικότητα του εγκλεισμού”.

Το παραμύθι είναι το καράβι που μπορεί να μας οδηγήσει στον κόσμο του ονείρου κάνοντας το ανέφικτο εφικτό και κάθε επιθυμία πραγματικότητα. Όλοι μαζί γινόμαστε παιδιά και πραγματοποιούμε τις καλύτερες ευχές μας μέσα από μία και μόνο πρόταση που είναι το τέλος κάθε παραμυθιού “και έζησαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα”.  Μπορούμε με το δικό μας καράβι να αρχίσουμε ένα ταξίδι σε όλες τις θάλασσες με όλους τους καιρούς και  να φτάσουμε στους κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς που επιθυμούμε.

Εργαστήρια δεξιοτήτων «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ»

1 1

«ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ»

 

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων  επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη της για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις ομάδες των τροφών, να προβληματιστούν για τη διατροφική τους αξία, να ανακαλύψουν και να μάθουν με βιωματικό τρόπο τι σημαίνει  υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία συνειδητοποίησαν τη σημαντικότητα της διατροφής και της άσκησης στη συνολική μας αξία.

Η βελτίωση διατροφικών συνηθειών, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η επικοινωνία και  συνεργασία μεταξύ των παιδιών ήταν τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος.

3 12 1