Αραχνολόγιο

Το ιστολόγιό μας. Σχόλια, συζητήσεις, πληροφόρηση, φωτογραφίες, δραστηριότητες, όλα εδώ! Searchable & archived!

Posted in Ιδέες, Λειτουργία σχολείου | Leave a comment

Παρακολουθήσαμε την ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο

Πολλοί εκπαιδευτικοί από όλη τη Μαγνησία

Ένα σημαντικό για τους μαθητές εκπαιδευτικό θέμα είναι αυτό της μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Κάναμε βιωματικές ασκήσεις και παρακολουθήσαμε ομιλίες.

Σεμινάριο 1

Posted in Δραστηριότητες, Επιστήμη | Leave a comment

Η Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης του σχολείου μας επί το έργον!

Το σχολείο μας στηρίζει τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες σε τέσσερα άλλα δημοτικά

Μαθήτρια ενώ εξετάζεται με τη δοκιμασία νοημοσύνης Raven.

Μαθητής ενώ εξετάζεται με τη δοκιμασία μαθησιακών δυσκολιών ΛΑΜΔΑ

Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Παγκόσμια ημέρα κατά του Bullying / Σχολικής βίας

? Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας, μιλήσαμε με τα παιδιά του 21ου δημοτικού, αφού είδαμε κάποια σύντομη σχετική προβολή. 
Continue reading

Posted in Δραστηριότητες | Leave a comment

Το πείραμα συμμόρφωσης του Asch

Του Αργυρίου Μπίρη

Ψυχολόγου

Tα πειράματα “συμμόρφωσης” του Asch, ήταν μία σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του ’50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το “Παράδειγμα του Ας”. Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν “οπτικό τεστ”. Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των “συννενοημένων” συμμετεχόντων.

Στις παρούσες παραλλαγές γίνεται αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά του υποκειμένου από τους παράγοντες της ύπαρξης συνεταίρου ή δυνατότητας ανώνυμης έκφρασης.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Posted in Επιστήμη | Leave a comment

15 ομιλίες του TED talks για εκπαιδευτικούς που εμπνέουν

Του Αργύρη Μπίρη

Ψυχολόγου

Καταρχάς, τι είναι το TED talks;

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ( http://www.ted.com/ ), το TED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology ? Entertainment ? Design, αν και πλέον η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια ευρύτερη θεματολογία, καθώς παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους (TED history).

Στις εκδηλώσεις του TED προσκαλούνται διακεκριμένα παγκοσμίως πρόσωπα της διανόησης και της δράσης και μιλούν για 18 λεπτά, για ιδέες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ?τροφή? για το μυαλό του κάθε θεατή και να οδηγήσουν σε έναν παραγωγικό προβληματισμό. Ορισμένοι από τους ομιλητές που έχουν κατά καιρούς λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του TED είναι οι Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson, Philippe Starck, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Jeff Bezos, Bono κ.α.

Compile

Το ετερόκλητο, αλλά ταυτόχρονα σημαντικό και μοναδικό κοινό, μαζί με τους ομιλητές των εκδηλώσεων αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια δεξαμενή σκέψης, ικανή να καινοτομήσει και να κάνει τη διαφορά ?διαταράσσοντας? το status quo της παγκόσμιας σκηνής.

Βρείτε εδώ το link για τις 15 ομιλίες για εκπαιδευτικούς και πείτε και σε μας ποια σας ενθουσίασε περισσότερο. 

Posted in Επιστήμη, Ιδέες | Leave a comment

Πήγαμε Βρυξέλλες!

Στο πλαίσιο της διάκρισής μας για το project Teachers4Europe και την ταινία μας με εκπαιδευτικό υλικό “Τα Παπούτσια”, επισκεφθήκαμε κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και συναντηθήκαμε με στελέχη της καθώς φυσικά και τον υπεύθυνο του προγράμματος δρ Αργύρη (Άρη) Περουλάκη. Μάθαμε για τις δραστηριότητες της Ένωσης στον τομέα της παιδείας, της μετανάστευσης και της κοινωνικής πολιτικής, συζητήσαμε πού βαδίζει η Ευρώπη και είχαμε την ευκαιρία επίσης στο (πιεσμένο μας) πρόγραμμα να περιηγηθούμε λίγο και στο όμορφο Βέλγιο.

Posted in Δραστηριότητες | Leave a comment

Η συμμετοχή μας στο Erasmus+ KA1 για την Ιρλανδία ΚΑΙ στη σελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο facebook

Του Αργύρη Μπίρη

Ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη μας, αλλά και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τους ανθρώπους που βοηθούν να συμβαίνουν όλα αυτά τα όμορφα πράγματα για τη στήριξη στην προσπάθειά μας να μάθουμε, να αλλάξουμε πλαίσιο, να γίνουμε καλύτεροι.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Γίναμε είδηση (με θετικό τρόπο αυτή τη φορά…) ;-)

Του Αργύρη Μπίρη

Τρία τοπικά μέσα δημοσίευσαν την είδηση για τη δημιουργία της ταινίας μας στο πλαίσιο του προγράμματος teachers4europe “Τα Παπούτσια”.

Το onvolos

Ο Ταχυδρόμος

και η Θεσσαλία

Τους ευχαριστούμε για την προβολή του σχολείου μας και της προσπάθειας των συμμετεχόντων.

Posted in Δραστηριότητες | Leave a comment

Το ταινιάκι μας από το Erasmus+ στην Ισλανδία

Του Αργύρη Μπίρη

 

DSC01727

Ο περίφημος παγετώνας Vatnaj?kull (φωτ. Α. Μπίρης, 2016)

 

Δείτε εδώ μία ταινία από τις φωτογραφίες μας καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας και σεμιναρίου μας στο πλαίσιο του Erasmus+ στην Ισλανδία, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση που εμπνέει (inspiring environmental learning). Ελπίζουμε να σας ταξιδέψουμε μαζί μας σε αυτή τη υπέροχη χώρα. Περιμένετε νεότερα στο πλαίσιο της διάχυσης: Σεμινάρια, δραστηριότητες και άλλα πολλά και όμορφα!

 

Posted in Δραστηριότητες | Tagged , , , , , | Leave a comment

Και στην εφημερίδα Ταχυδρόμος

Λίγη δημοσιότητα…

Η εφημερίδα Ταχυδρόμος δημοσίευσε τα νέα για τη συμμετοχή μας στην έκθεση BikeArt με τίτλο “Με? ορθοπεταλιές εκτός φυλακής” (βλ. και σχετικό άρθρο).

Τους ευχαριστούμε από εδώ για την προβολή

Posted in Δραστηριότητες | Leave a comment